Jak využít letní ovoce k zdravému mlsání

Léto je obdobím, kdy příroda nabízí to nejlepší ze své sladké nabídky – šťavnaté jahody, maliny, borůvky, meruňky, broskve i melouny. A právě toto období je ideální pro to, abychom si dopřáli mlsání bez výčitek. Ovoce je plné vitamínů, antioxidantů a vlákniny, a pokud ho využijeme chytře, může nahradit méně zdravé sladkosti. Jak tedy na zdravé letní mlsání?

  1. Ovocné nanuky bez přidaného cukru

Zapomeňte na kupované nanuky plné cukru a umělých příchutí. Stačí rozmixovat libovolné letní ovoce (např. jahody, mango nebo borůvky), přidat trochu jogurtu nebo kokosového mléka a nalít do formiček na nanuky. Po pár hodinách v mrazáku máte zdravou, osvěžující pochoutku.

Tip: Přidejte do směsi chia semínka nebo lístky máty pro extra chuť a výživu.

  1. Ovocné saláty s kapkou citronu a mátou

Kombinujte různé druhy ovoce do pestrobarevného salátu – například meloun, borůvky, broskve a kousky kiwi. Zakápněte citronovou šťávou a přidejte čerstvou mátu. Nejenže to skvěle chutná, ale pomůže to i s trávením a osvěží během horkých dnů.

  1. Domácí smoothie a smoothie bowl

Smoothie je skvělý způsob, jak „schovat“ do jedné sklenice spoustu vitamínů. Stačí mixér a fantazie – kombinujte banán s lesními plody, mangem nebo meruňkami, přidat můžete i rostlinné  mléko.

Smoothie bowl je hustší varianta, kterou můžete dozdobit čerstvým ovocem, oříšky, semínky nebo kokosem.

  1. Zapečené ovoce s oříškovou drobenkou

Pečené ovoce (například nektarinky, jablka nebo švestky) se skvěle hodí jako zdravý dezert. Stačí je posypat směsí z ovesných vloček, mletých ořechů, skořice a kapky medu, a zapéct v troubě. Výsledek? Voňavý, teplý a přitom zdravý crumble.

  1. Mražené hrozny nebo banánové „zmrzliny“

Mražené kuličky hroznového vína nebo rozmixovaný mražený banán (banánová zmrzlina) jsou jednoduché, ale geniální dobroty. Nemusíte přidávat ani cukr – příroda to už udělala za vás.

Závěr

Letní ovoce je nejen krásné na pohled, ale také výživné a přirozeně sladké. Místo sahání po kalorických sladkostech dejte šanci těmto přírodním dobrotám. Využijte sezónu naplno a dopřejte si zdravé mlsání, které prospívá tělu i duši.

letní mlsání

 

Letní ovocný salát s mátou

Ingredience:

  • 1 broskev
  • 1 hrst jahod
  • 1 hrst malin
  • 1 hrst borůvek
  • 1 lžíce limetkové šťávy
  • pár lístků čerstvé máty

Postup: Ovoce omyj a nakrájej na menší kousky. Vše promíchej v míse, zakápni limetkovou šťávou a ozdob nasekanou mátou. Podávej vychlazené.

Malinový cheescake

Ingredience:

  •  Sušenky Fibroki podle chuti
  • 200 g malin
  • 100 g polotučného tvarohu
  • 150 ml kokosového mléka
  • 1 lžička medu
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 balení agaru a 100 ml vody

Postup: Do vroucí vody přidejte agar a povařte za stálého míchání. Maliny, tvaroh, mléko, med a vanilkový extrakt rozmixujte, přidejte agar a vše ještě rozmixujte dohladka. Menší nádobu vyložte sušenkami Fibroki, opatrně na ně nalijte malinovou směs a nechte ztuhnout v lednici. Před servírováním můžete ozdobit malinami a čerstvou mátou.

🍑 Pečené broskve s oříškovou drobenkou

Ingredience:

  • 2 zralé broskve
  • 2 lžíce ovesných vloček
  • 1 lžíce nasekaných ořechů (např. vlašské nebo mandle)
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1 lžička kokosového oleje
  • Troška medu

Postup:

  1. Předehřej troubu na 180 °C.
  2. Broskve rozkroj, vyndej pecky a dej je do zapékací misky.
  3. Smíchej vločky, ořechy, skořici, kokosový olej a med – vznikne drobenka.
  4. Naplň broskve drobenkou a peč cca 15 minut.
  5. Podávej teplé, ideálně s lžící bílého jogurtu.

 

Třešňová „parlor“ zmrzlina

Ingredience:

  • Sušenky Rolin
  • 200 g třešní
  • 1 lžička medu
  • 250 g polotučného tvarohu
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Postup:

Třešně vypeckujeme a rozmixujeme s medem. Tvaroh našleháme s vanilkovým extraktem a přidáme třešňové pyré. Směs uložíme do mrazničky, zhruba po hodině promícháme a ještě necháme v mrazničce. Před konečnou přípravou necháme trochu povolit. Na talíř rozložíme sušenky Fibroki rolin, na každou dáme lžici zmrzliny a přikryjeme další sušenkou.