Léto je obdobím, kdy příroda nabízí to nejlepší ze své sladké nabídky – šťavnaté jahody, maliny, borůvky, meruňky, broskve i melouny. A právě toto období je ideální pro to, abychom si dopřáli mlsání bez výčitek. Ovoce je plné vitamínů, antioxidantů a vlákniny, a pokud ho využijeme chytře, může nahradit méně zdravé sladkosti. Jak tedy na zdravé letní mlsání?
- Ovocné nanuky bez přidaného cukru
Zapomeňte na kupované nanuky plné cukru a umělých příchutí. Stačí rozmixovat libovolné letní ovoce (např. jahody, mango nebo borůvky), přidat trochu jogurtu nebo kokosového mléka a nalít do formiček na nanuky. Po pár hodinách v mrazáku máte zdravou, osvěžující pochoutku.
Tip: Přidejte do směsi chia semínka nebo lístky máty pro extra chuť a výživu.
- Ovocné saláty s kapkou citronu a mátou
Kombinujte různé druhy ovoce do pestrobarevného salátu – například meloun, borůvky, broskve a kousky kiwi. Zakápněte citronovou šťávou a přidejte čerstvou mátu. Nejenže to skvěle chutná, ale pomůže to i s trávením a osvěží během horkých dnů.
- Domácí smoothie a smoothie bowl
Smoothie je skvělý způsob, jak „schovat“ do jedné sklenice spoustu vitamínů. Stačí mixér a fantazie – kombinujte banán s lesními plody, mangem nebo meruňkami, přidat můžete i rostlinné mléko.
Smoothie bowl je hustší varianta, kterou můžete dozdobit čerstvým ovocem, oříšky, semínky nebo kokosem.
- Zapečené ovoce s oříškovou drobenkou
Pečené ovoce (například nektarinky, jablka nebo švestky) se skvěle hodí jako zdravý dezert. Stačí je posypat směsí z ovesných vloček, mletých ořechů, skořice a kapky medu, a zapéct v troubě. Výsledek? Voňavý, teplý a přitom zdravý crumble.
- Mražené hrozny nebo banánové „zmrzliny“
Mražené kuličky hroznového vína nebo rozmixovaný mražený banán (banánová zmrzlina) jsou jednoduché, ale geniální dobroty. Nemusíte přidávat ani cukr – příroda to už udělala za vás.
Závěr
Letní ovoce je nejen krásné na pohled, ale také výživné a přirozeně sladké. Místo sahání po kalorických sladkostech dejte šanci těmto přírodním dobrotám. Využijte sezónu naplno a dopřejte si zdravé mlsání, které prospívá tělu i duši.
Letní ovocný salát s mátou
Ingredience:
- 1 broskev
- 1 hrst jahod
- 1 hrst malin
- 1 hrst borůvek
- 1 lžíce limetkové šťávy
- pár lístků čerstvé máty
Postup: Ovoce omyj a nakrájej na menší kousky. Vše promíchej v míse, zakápni limetkovou šťávou a ozdob nasekanou mátou. Podávej vychlazené.
Malinový cheescake
Ingredience:
- Sušenky Fibroki podle chuti
- 200 g malin
- 100 g polotučného tvarohu
- 150 ml kokosového mléka
- 1 lžička medu
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 1 balení agaru a 100 ml vody
Postup: Do vroucí vody přidejte agar a povařte za stálého míchání. Maliny, tvaroh, mléko, med a vanilkový extrakt rozmixujte, přidejte agar a vše ještě rozmixujte dohladka. Menší nádobu vyložte sušenkami Fibroki, opatrně na ně nalijte malinovou směs a nechte ztuhnout v lednici. Před servírováním můžete ozdobit malinami a čerstvou mátou.
🍑 Pečené broskve s oříškovou drobenkou
Ingredience:
- 2 zralé broskve
- 2 lžíce ovesných vloček
- 1 lžíce nasekaných ořechů (např. vlašské nebo mandle)
- 1/2 lžičky skořice
- 1 lžička kokosového oleje
- Troška medu
Postup:
- Předehřej troubu na 180 °C.
- Broskve rozkroj, vyndej pecky a dej je do zapékací misky.
- Smíchej vločky, ořechy, skořici, kokosový olej a med – vznikne drobenka.
- Naplň broskve drobenkou a peč cca 15 minut.
- Podávej teplé, ideálně s lžící bílého jogurtu.
Třešňová „parlor“ zmrzlina
Ingredience:
- Sušenky Rolin
- 200 g třešní
- 1 lžička medu
- 250 g polotučného tvarohu
- 1 lžička vanilkového extraktu
Postup:
Třešně vypeckujeme a rozmixujeme s medem. Tvaroh našleháme s vanilkovým extraktem a přidáme třešňové pyré. Směs uložíme do mrazničky, zhruba po hodině promícháme a ještě necháme v mrazničce. Před konečnou přípravou necháme trochu povolit. Na talíř rozložíme sušenky Fibroki rolin, na každou dáme lžici zmrzliny a přikryjeme další sušenkou.